Proprietar V1.0

De curand am reusit sa-mi cumpar un apartament prin programul Prima Casa 4. Daca doriti mai multe informatii cu privire la conditiile de eligibilitate si cam ce inseamna sa va inhamati la un imprumut pe 30 ani puteti accesa post-ul acesta. Am inceput cautarile prin Martie si surprinzator in vreo 2 saptamani, deja ma hotarasem la un apartament.
Am batut palma cu omul, cand sa imi dea actele (cadastru si intabulare) sa le duc la banca sa demaram procedura de acordare a creditului … SURPRIZA…. mi-a zis ca nu le are, ca el abia a devenit proprietar pe acea locuinta, ca i-a murit tatal cu cateva luni inainte si inca nu s-a dezbatut complet mostenirea. La prima vedere am zis ca renunt la el (prost am fost ca n-am facut-o) dar la insistentele iubitei am cedat si am zis sa asteptam sa-si faca omul actele ca nu are ce sa se intample. Am fost la el cu agentul imobiliar (sa avem si o parere mai obiectiva asupra lucrurilor de care incerca el sa ne convinga) si am pus pe foaie cam cat ar dura pana cand am putea avea actele. El a zis ca intr-o saptamana va avea mostenirea dezbatuta si va da intabularea si cadastru la urgenta (acestea urmau sa iasa cam in 2-3 saptamani si costau in jur de 25 mil). Am concuzionat ca in maxim 1 luna de zile ar trebui sa am toate actele. Acum omul mi-a zis ca:.. Ok, el le da la urgenta dar ii trebuie si lui o garantie ca eu il cumpar (deci un antecontract) ca daca nu are nici o garantie el nu se grabeste sa-l vanda si da actele la normal in loc de urgenta (taxa pt normal fiind de 5 ori mai mica). Am discutat cu agentul imobiliar si am zis sa semnam un antecontract pe 500 euro (o suma se pare ..ffff mica pt ce sume se cer la antecontracte prin Bucuresti. Mentionez ca parintii mei au vandut de curand un apartament si au primit 300 euro avans si nu li s-a parut putin). Am fost la notar am semnat pe 500 euro si pe o perioada de 1 luna jumate , timp in care el trebuia sa faca actele.
Si am asteptat cuminte o veste de la el. A trecut luna jumate si ce credeti, nu au iesit actele lui, a inceput cu tot felul de tertipuri, ca l-a prostit nu stiu ce prieten de-al lui care i-a zis ca i-a dus actele si le-a depus la urgenta dar el de fapt le-a pus la normal si tot felul de faze de genul, spunandu-mi sa prelungim antecontractul, ca lui in maxim 1 sapt. sigur ii ies actele. Eu acum deja asteptand 2 luni aproape, am zis ca el si l-am prelungi cu inca o luna si ceva (ca sa am si eu timp sa fac actele la banca si sa putem semna contractul final). Culmea dupa inca vreo 3 saptamani, cand eram la capatul puterilor si a nervilor, i-au iesit actele. Am zis, GATA, ce-a fost mai greu s-a dus, pot sa spun ca mi-am luat deja apartament. Nimic mai GRESIT. Pe foaia de intabulare avea o sarcina de 4000 de euro pt un credit neplatit si acum m-am trezit ca-mi cerea el 4000 euro de euro sa-i dau asa la notar ca imprumut, sa plateasca el datoria aia ca sa o scoata din cartea funciara ca mai apoi sa pot cumpara apartamentul. Cam asta a fost ultima palma de care am avut nevoie sa ma trezesc la realitate si sa spun: STOP…
Trecusera cam 3 luni de cand incercam eu sa cumpar acel apartament in ciuda tuturor semnelor negative si a sfaturilor din partea prietenilor sa il las balta.
Nu are rost sa spun cam cat m-am chinuit sa-mi recuperez si banii de pe antecontract, insa intrun final mi i-am recuperat pentru ca am fost suficient de inspirat sa notez antecontractul in cartea funciara (inspirat fiind de banca care i-a facut acelasi lucru in cazul creditului restant).
Destul de frustrat de prima experienta acum nu vroiam sa mai dau nici un ban la antecontracte. Dupa 3 vizionari am gasit un apartament care arata fix um l-am visat, acum nu mai ramanea decat ca si partea legislativa sa mearga bine. Ce sa zic, propietarii, niste SUPER oameni, vazand ca suntem panicati dupa experienta avuta ne-au dat actele sa facem toate demersurile la banca fara sa vrea sa facem antecontract inainte. Totul a mers ca uns si azi la cam o luna de cand am gasit apartamentul, m-am mutat bine merci 🙂 .

Ca sfaturi de la un om patit:

1) niciodata nu va incurcati cu propietari care nu au toate actele in regula si nu acceptati variante ocolitoare.
2) nu va lasati batut, apartamentul dorit este acolo, doar ca sunt altele care-i stau in fata si trebuie sa le dati cu rabdare la o parte.

Pana data viitoare, succesuri si vanzari anterioare !

Nu fiti zgarciti. Dati si la altii: