Prima casa 4 ! Sfaturi utile !

Daca vrei ti sa va achizitionati un apartament prin programul prima casa mai jos gasiti cateva informatii pe care le-am strans si eu in incercarea de a-mi lua un apartament. Trebuie sa va inarmati cu rabdare de fier intrucat tot procesul va dura intre 1 luna si 2 luni in functie de cat de repede va miscati nu doar voi ci si banca si restul institutiilor implicate.
Informatiile de mai jos se aplica pentru toate bancile care ofera programul Prima casa, diferentele dintre ele fiind foarte mici. ( BCR ia in considerare bonusurile la salariu, Raiffeisen scade dobanda daca ai salariul la ei..etc).
La programul prima casa nu exista comisioane ascunse (indiferent de banca), nici comision de administrare sau de rambursare anticipata. BNR-ul a obligat bancile sa aiba o marja de maxim 4% pt acest tip de credit imobiliar (in concluzie toate au 4%), dobanda la care se mai adauga EURIBOR-ul la 3 luni. (in momentul de fata 13 iulie 2012 euriborul este de 0.70% ducand dobanda anuala la 4.70%).

Criterii de eligibilitate (cele mai importante) :

1) pentru suma maxima de 57.000 (pt bloc mai vechi de feb 2010) trebuie sa ai un salariu de minim 3300 RON net. Pt 66.500 pentru un bloc nou > feb 2010 trebuie sa ai un salaru in jur de 3800 RON.
2) minim 6 luni vechime la ultimul loc de munca + contract pe perioada nedeterminata
3) minim 1 an experienta totala in munca

Daca treci de criteriile de mai sus mai jos sunt pasii de urmat in continuare :

Pas 0: incepi sa cauti un apartament -> asta e cel mai important pas

Pas 1 : – obtinere adeverinta loc de munca.

Pas 2: Duci adeverinta + buletinul tau la banca + trebuie sa te duci la notar sa faci o declaratie pe propria rasp. ca nu ai/ ai avut alte proprietati pe numele tau.

Pas 3 : Iti face cont la banca cu tot cu card in care trebuie sa pui salariul (asta e valabil pt Raiffeisen, care in cazul in care optezi sa iti muti salariul la ei, iti ofera un discound de 0.1%/an din dobanda..ca idee la suma maxima de 57 mii castigi pe an cam 60 euro din reducerea lor).

Pas 4 : primesti preaprobarea creditului : te suna de la banca sa confirmi nr de tel tipul creditului ales..etc…si in 2 zile il ai preaprobat

Pas 5 : semnezi antecontract -> sa aiba toate actele in regula : carte funciara fara sarcini + intabulare pe numele lui + cadastru +
extras de carte funciara din anul in curs

Pas 6 : trebuie facut certificat energetic…il plateste proprietarul 120 euro

Pas 7 : evaluarea apartamentului care te costa in jur de 115 euro- o platesti tu la banca : ..dupa o zi pe alta vine evaluatorul de la banca sa evalueze ap….si in 3 zile trimite la banca actele intocmite de el.

pas 8 : intre pasul 1 si 9 sa nu treaca mai mult de 30 de zile ca iti expira adeverinta + termenul antecontractului sa nu expire pana la data in care actele toate sunt trimise la fondul de garantare

pas 9 : duci ce acte mai sunt la banca pt aprobarea finala asta dureaza cam 3-5 zile

pas 10: se trimit actele la fond aici dureaza ca medie 10 zile lucratoare

pas 11: 1) factura la fond de 370 lei …. 2) de platit intr-un cont colateral echivalentul a 3 rate de dobanda ~670 euro.. 3) asigurare locuinta 200 euro pe an ( din care platesti proportional pana la sf anului calendaristic)
la fel si la fond (ca mai e si acolo o plata anuala) tot in jur de 200 si ceva de euro ..o platesti tot proportional pan ala sf anului ..

pas 12: vb cu notarul sa scoata extras de vanzare ..dureaza vreo 2-3 zile

pas 13: semnare contract vanzare cumparare

pas 14: in vreo 3 zile ap se intabuleaza pe numele tau… si cu foaia de intabulare te duci la banca. in baza ei banca da drumul la bani in contul tau de euro unde-s blocati si de acolo pleaca direct in contul vanzatorului.

pas 15 : iti treci pe numele tau contractele casei (electric, cablu, internet, intretinere) + inscriere la fisc

THE END

Cheltuieli:

1 ) agentia 2-3% din val ap. ~1500 euro
2 ) antecontract 2-3 mil + inscriere in cartea funciara 100 lei
3 ) declaratia ta la notar 60 lei
4 ) evaluator 115 euro
5 ) contract de vanzare 35 mil
6 ) factura de la fond 370 lei
7 ) contul colateral ~700 euro
8 ) asig casa 200 euro/ an

casa ta pt 57 mii trebuie sa fie minim 60 mii pt ca banca iti ofera 95% din valoare apartamentului dar nu mai mult de 57 mii.

Ce sa verifici la un apartament :

1 ) an constructie
2 ) structura blocului
3 ) datorii la intretinere
4 ) la colturi sa vezi mucegai condens…umezeala …in baie
5 ) instalatie sanitara + electrica -cand au fost schimbate ….1) aia sanitara din cupru ? 2) aia electrica sa te uiti la panou
6 ) calitatea lucrurilor si vechimea lor + usi interior + calorifere + aer conditionat
7 ) daca e ultimul etaj terasa . daca e parter, subsolul

Informatiile au fost scrise cam pe genunchi (felul in care le-am si primit)…sper totusi sa va fie de folos. Daca mai aveti nelamuriri puteti lasa un mesaj si va voi raspunde cat pot de repede.

Spor la cumparaturi.

Pana data viitoare succesuri si vanzari anterioare!

Nu fiti zgarciti. Dati si la altii: