Bulgaria-Bansko

Anul acesta m-am gandit sa-mi fac primul revelion in afara tarii. Bugetul fiind auster, am ajuns la concluzia ca ma pot duce doar in Bulgaria. Am ales statiunea Bansko, fiind singura de care mai auzisem pana atunci si in care mai fusesera vreo 3 persoane din grup.
Am inchiriat de pe booking.com 2 apartamente cu 3 camere intr-un hotel din statiune pentru care am platit putin peste 1000 euro (pt 7 notpi de cazare) si am ales sa mergem cu masinile personale. Din Bucuresti pana in Bansko sunt ~600km drum pe care pe vreme buna il faci cam in 7-8 ore, iar pe vreme ffff proasta (cum am prins la intoarcere) cam 10 ore.
De vama am trecut foarte repede, si pana in Bansko nu ne-a oprit politia delo (asta fiind o mare spaima a tuturor romanilor care pleca in bulgaria), am vazut insa 2 radare (Opel astra clasic albe au Bulgarii, pt cine nu stie).
Am gasit hotelul usor (Mountview Lodge Hotel) si ne-am cazat. Am fost foarte placut impresionat de cum aratau apartamentele- totul parea nou si la locul lui.
Am plecat sa exploram statiunea si pot sa spun ca se apropie de atmosfera de la noi de prin statiunile de pe valea prahovei, este insa ceva mai mare si cu mai multe restarante/pub-uri/taverne.
Bansko

Zapada a fost din plin cat am stat si partiile foarte ingrijite si multe ca numar.
Partii

Ca preturi :

Bauturi: – bere: 3-4 leva
– suc : 2-3 leva
– alcool: 7-8 leva
Mancare: 8-12 leva felul principal de mancare
3-4 leva supa
Ski pass :  1 zi – 55leva

La mai multe zile se mai scade cate 1-2-3-4 leva pe zi oricum nu mult, asa ca daca nu sunteti siguri ca peste 5 zile mai e zapada, s-ar putea sa fie mai profitabil sa va luati in fiecare zi ski pass. Un impediment ar fi totusi ca trebuie sa stati zilnic la coada, ceea ce nu e foarte placut daca se aglomereaza. La telegondola de plecare se facea o coada de cam 200 de persoane pe la ora 9-10 AM, deci sfatul meu e sa fiti acolo pe la 8:30-9 Am daca nu vreti sa stai o ora la coada. Dupa ce coborati din telegondola (atentie, are 2 statii, nu coborati la prima ca nu aveti ce sa faceti acolo) aveti cateva telescaune care va duc din ce in ce mai sus pe munte. Prin unele locuri gasiti si cabane unde puteti manca(5 leva portia de cartofi si 8 leva frigaruia) si bea un vin fiert (7 leva paharul mic). Exista o multitudine de partii si de variante pe care le puteti incerca de la 2560m pana jos.

Bansko ski

Eu va recomand sa urcati pana la 2650m si de acolo sa coborati pe partia 2 apoi 5 apoi 1 pana la telegondola (statia 2), puteti face traseul asta de vreo 2-3 ori pe zi daca nu sunteti experti in dat cu schiurile sau cu placa.

La drumul de intors am avut ceva impedimente din partea naturii intrucat primii 100km am traversat muntii si a nins si drumul era complet acoperit cu zapada, iar apoi restul de 500 i-am petrecut pe ploaie torentiala si ceata foarte densa. Mentionez ca nici la intors nu am avut nici o problema cu politia si nici in toata perioada cat am fost cazati.

Ca nota de final pot spune ca va recomand o vacanta in Bansko atat pentru partiile incomparabile cu cele de la noi cat si pentru statiunea in sine si calitatea serviciilor.

Pana data viitoare, succesuri si vanzari anterioare.